Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι · 0 items

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: Βοδινό λίπος ή βούτυρο καριτέ; Μια ειλικρινής σύγκριση

Green shea fruits growing on a shea tree
Comparison

Βοδινό λίπος ή βούτυρο καριτέ; Μια ειλικρινής σύγκριση

Βοδινό λίπος ή βούτυρο καριτέ; Και τα δύο είναι πλούσια λιπαρά, και τα δύο σημαίνουν θρεπτική περιποίηση με λίγα συστατικά – διαφέρουν όμως ως προς την προέλευση, τη σύνθεση και την αίσθηση στο δέρμα. Σε αυτή τη σύγκριση τα εξετάζουμε και τα δύο με ειλικρίνεια, ακόμη και στα σημεία όπου το βούτυρο καριτέ βγαίνει μπροστά.

Με λίγα λόγια

Το βοδινό λίπος (tallow) και το βούτυρο καριτέ είναι και τα δύο πλούσια, θρεπτικά λιπαρά που βοηθούν την ξηρή επιδερμίδα να νιώθει απαλή. Το βοδινό λίπος είναι ζωικό λίπος πλούσιο σε ελαϊκό, παλμιτικό και στεατικό οξύ, με απαλή υφή που λιώνει γρήγορα. Το βούτυρο καριτέ είναι φυτικό και επομένως vegan, ευρέως διαθέσιμο και οικονομικό, αλλά μπορεί να μυρίζει σαν ξηρός καρπός και να γίνει κοκκώδες. Ποιο σας ταιριάζει καλύτερα εξαρτάται κυρίως από τις αξίες σας, την αίσθηση που προτιμάτε στο δέρμα και τις προτιμήσεις σας στο άρωμα.

Τι είναι το βοδινό λίπος και το βούτυρο καριτέ;

Το βοδινό λίπος είναι λιωμένο λίπος βοδιού, συνήθως από το λίπος γύρω από τα νεφρά. Για την περιποίηση της επιδερμίδας καθαρίζεται και φιλτράρεται μέχρι να μείνει ένα σχεδόν άοσμο, κρεμώδες-σφιχτό λίπος. Τα ποιοτικά προϊόντα χρησιμοποιούν βοδινό λίπος από βοοειδή που τρέφονται με χορτάρι. Το βοδινό λίπος είναι υποπροϊόν της παραγωγής κρέατος, άρα αξιοποιεί ένα μέρος του ζώου που διαφορετικά συχνά θα πήγαινε χαμένο.

Το βούτυρο καριτέ προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου καριτέ (Vitellaria paradoxa), που φύεται στις σαβάνες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Οι πυρήνες καβουρδίζονται, αλέθονται και βράζονται ή συμπιέζονται. Η επεξεργασία γίνεται παραδοσιακά συχνά από γυναίκες και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος σε πολλές περιοχές. Το βούτυρο καριτέ κυκλοφορεί ακατέργαστο (κιτρινωπό, με άρωμα ξηρών καρπών) και ραφιναρισμένο (λευκό, σχεδόν άοσμο).

Πώς διαφέρουν τα συστατικά τους;

Και τα δύο λιπαρά αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια – λιπαρά οξέα δεμένα με γλυκερόλη. Η διαφορά βρίσκεται στο μείγμα:

  • Βοδινό λίπος: Κυρίως ελαϊκό, παλμιτικό και στεατικό οξύ. Περιέχει φυσικά μικρές ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών.
  • Βούτυρο καριτέ: Κυριαρχούν το στεατικό και το ελαϊκό οξύ, με λίγο παλμιτικό. Είναι γνωστό για το σχετικά υψηλό ποσοστό των λεγόμενων μη σαπωνοποιήσιμων συστατικών, όπως οι τριτερπενικές αλκοόλες, που σπάνια βρίσκονται σε τέτοιες ποσότητες σε φυτικά λιπαρά.

Συχνά θα διαβάσετε ότι το βοδινό λίπος είναι «ιδιαίτερα παρόμοιο» με το ανθρώπινο δέρμα. Αυτό είναι απλούστευση: η επιφάνεια του δέρματος έχει το δικό της σύνθετο μείγμα λιπιδίων. Αυτό που ισχύει είναι ότι τα τυπικά λιπαρά οξέα του βοδινού λίπους υπάρχουν και στο δέρμα. Πάνω απ’ όλα όμως, και τα δύο λιπαρά είναι απλώς καλές, θρεπτικές βάσεις για περιποίηση.

Υφή, άρωμα και αίσθηση στο δέρμα στην καθημερινή χρήση

Στο βαζάκι και τα δύο είναι σφιχτά έως κρεμώδη, πάνω στο δέρμα όμως συμπεριφέρονται διαφορετικά. Το βοδινό λίπος μαλακώνει γρήγορα ανάμεσα στα δάχτυλα και απλώνεται σε λεπτό στρώμα· πολλοί το περιγράφουν βελούδινο. Το βούτυρο καριτέ είναι συχνά λίγο πιο σφιχτό και κηρώδες και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να λιώσει. Στην αρχή μπορεί να αφήσει ένα ελαφρύ φιλμ που απορροφάται μετά από λίγα λεπτά.

Ως προς το άρωμα, το ραφιναρισμένο βούτυρο καριτέ κερδίζει σε ουδετερότητα, ενώ το ακατέργαστο μυρίζει έντονα ξηρούς καρπούς και καπνό – κάτι που δεν αρέσει σε όλους. Το καλά καθαρισμένο βοδινό λίπος έχει ελάχιστη δική του οσμή και στα τελικά βάλσαμα το άρωμα προέρχεται συνήθως από αιθέρια έλαια. Αν αναρωτιέστε αν το βοδινό λίπος μυρίζει μοσχάρι: κατά κανόνα, όχι.

Βοδινό λίπος και βούτυρο καριτέ δίπλα δίπλα

Κριτήριο Βοδινό λίπος (tallow) Βούτυρο καριτέ
Προέλευση Ζωική, υποπροϊόν της κτηνοτροφίας Φυτική, καρποί του δέντρου καριτέ
Vegan Όχι Ναι
Κύρια λιπαρά οξέα Ελαϊκό, παλμιτικό, στεατικό Στεατικό, ελαϊκό
Ιδιαιτερότητα Περιέχει φυσικά μικρές ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών Υψηλό ποσοστό μη σαπωνοποιήσιμων
Υφή Απαλή, λιώνει γρήγορα στο δέρμα Πιο σφιχτή, λιώνει λίγο πιο αργά
Άρωμα Σχεδόν ανεπαίσθητο όταν είναι καθαρισμένο Ακατέργαστο με άρωμα ξηρών καρπών, ραφιναρισμένο ουδέτερο
Διαθεσιμότητα & τιμή Περισσότερο εξειδικευμένο προϊόν Ευρέως διαθέσιμο, συχνά οικονομικό
Πλούσια υφή Πλούσιο Πλούσιο

Ως προς την πλούσια υφή, τα δύο είναι κοντά. Πολύ λιπαρή επιδερμίδα ή επιδερμίδα με τάση για ατέλειες μπορεί να βρει οποιοδήποτε από τα δύο βαρύ. Αν ισχύει αυτό για εσάς, ξεκινήστε με φειδώ και παρατηρήστε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Πού υπερέχει ξεκάθαρα το βούτυρο καριτέ

Μια δίκαιη σύγκριση σημαίνει να το πούμε: το βούτυρο καριτέ έχει πραγματικά πλεονεκτήματα.

  • Vegan: Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε ζωικά συστατικά, το βούτυρο καριτέ είναι η προφανής επιλογή.
  • Μακρά παράδοση: Το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται στα καλλυντικά εδώ και πολύ καιρό και υπάρχει σε αμέτρητες συνθέσεις.
  • Διαθεσιμότητα: Το βρίσκετε σχεδόν παντού, τόσο ως πρώτη ύλη όσο και σε έτοιμα προϊόντα, συχνά σε χαμηλή τιμή.
  • Ευελιξία: Ταιριάζει για πρόσωπο, χέρια, χείλη και σώμα και αναμειγνύεται εύκολα με άλλα έλαια.

Πού ξεχωρίζει το βοδινό λίπος

  • Υφή: Πολλοί λατρεύουν πόσο απαλά λιώνει το βοδινό λίπος και πόσο ομοιόμορφα απλώνεται σε λεπτό στρώμα.
  • Σύντομη λίστα συστατικών: Το βοδινό λίπος είναι μια πλήρης θρεπτική βάση που χρειάζεται λίγες μόνο προσθήκες.
  • Αξιοποίηση ολόκληρου του ζώου: Αν δεν απορρίπτετε κατ’ αρχήν τα ζωικά προϊόντα, το βοδινό λίπος μπορεί να θεωρηθεί λογική αξιοποίηση ενός υποπροϊόντος – εφόσον η προέλευση είναι σωστή.
  • Σχεδόν καθόλου δική του οσμή: Καλά καθαρισμένο, το βοδινό λίπος είναι σχεδόν ουδέτερο χωρίς να χρειάζεται λεύκανση ή αποσμητοποίηση.

Το Primal Gems Tallow Night Balm συνδυάζει βοδινό λίπος από βοοειδή που τρέφονται με χορτάρι με έλαιο αργκάν, βιταμίνη E, έλαιο λεβάντας και retinyl palmitate – πλούσια περιποίηση νυκτός χωρίς νερό, χωρίς παραβένες, χωρίς σιλικόνες και χωρίς προσθήκη αρώματος.

Ποιο λιπαρό είναι το κατάλληλο για εσάς;

  • Είστε vegan ή προτιμάτε να μη χρησιμοποιείτε ζωικά συστατικά: βούτυρο καριτέ.
  • Σας αρέσει μια απαλή υφή που λιώνει γρήγορα, σχεδόν χωρίς δική της οσμή: βοδινό λίπος.
  • Θέλετε ένα οικονομικό προϊόν για όλο το σώμα: βούτυρο καριτέ.
  • Θέλετε μινιμαλιστική περιποίηση προσώπου με σύντομη λίστα συστατικών: και τα δύο κάνουν – το βοδινό λίπος είναι εδώ μια δημοφιλής βάση.

Στο τέλος, μετράει και το πώς νιώθει το δέρμα σας. Αν έχετε αμφιβολίες, δοκιμάστε και τα δύο και προσέξτε πώς νιώθει η επιδερμίδα σας μετά από λίγες μέρες.

Σημείωση: Το βούτυρο καριτέ παρασκευάζεται από καρπούς· αν έχετε γνωστές αλλεργίες, ελέγξτε τα συστατικά και, αν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε έναν γιατρό. Τα έτοιμα βάλσαμα περιέχουν συχνά αιθέρια έλαια όπως λεβάντα ή τεϊόδεντρο – κάντε ένα τεστ ανεκτικότητας στο εσωτερικό του αγκώνα πριν από την πρώτη χρήση και περιμένετε 24 ώρες.

Primal Gems

Tallow Night Balm · Κρέμα νυκτός με βοδινό λίπος και βιταμίνη A

Πλούσια περιποίηση νυκτός χωρίς νερό με βοδινό λίπος από βοοειδή που τρέφονται με χορτάρι, έλαιο αργκάν και retinyl palmitate. Λιώνει με την επαφή – το πρωί το δέρμα σας νιώθει πιο απαλό και πιο λείο.

Δείτε το προϊόν

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να συνδυάσω βοδινό λίπος και βούτυρο καριτέ;

Ναι. Τα δύο λιπαρά αναμειγνύονται καλά και συχνά συνδυάζονται σε σπιτικά βάλσαμα. Το βούτυρο καριτέ κάνει ένα μείγμα λίγο πιο σφιχτό, το βοδινό λίπος λίγο πιο μαλακό. Αν φτιάχνετε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε καθαρά εργαλεία και φυλάξτε το αποτέλεσμα σε δροσερό μέρος.

Γιατί το βούτυρο καριτέ γίνεται μερικές φορές κοκκώδες;

Όταν το βούτυρο καριτέ λιώνει και μετά στερεοποιείται ξανά αργά, ορισμένα λιπαρά οξέα κρυσταλλώνονται με διαφορετική ταχύτητα. Έτσι δημιουργούνται μικροί κόκκοι. Είναι ακίνδυνοι και λιώνουν αμέσως στο δέρμα, αλλά κάποιοι βρίσκουν την αίσθηση ασυνήθιστη.

Μπορούν το βοδινό λίπος και το βούτυρο καριτέ να ταγγίσουν;

Ναι, όπως όλα τα φυσικά λιπαρά, και τα δύο μπορούν να οξειδωθούν με τον καιρό. Η ταγγή μυρωδιά είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι. Φυλάξτε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, καλά κλεισμένα, και παίρνετέ τα μόνο με καθαρά δάχτυλα ή σπάτουλα.

Κρατάει το ένα περισσότερο από το άλλο;

Και τα δύο είναι χωρίς νερό και επομένως πολύ οικονομικά. Μια ποσότητα όσο ένα μπιζέλι αρκεί για το πρόσωπο και με τα δύο. Το πόσο κρατά ένα βαζάκι εξαρτάται περισσότερο από τον τρόπο χρήσης παρά από το ίδιο το λιπαρό.

Read more

Woman applying cream to her face – care for combination skin
Skin types

Βοδινό λίπος για μικτή επιδερμίδα με τάση για ατέλειες: ταιριάζει;

Το βοδινό λίπος είναι πλούσιο και δεν ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας. Μια ειλικρινής ματιά στο βοδινό λίπος για μικτή επιδερμίδα και επιδερμίδα με τάση για ατέλειες – και πώς να το δοκιμάσετε π...

Διαβάστε περισσότερα
Clear oil droplets in glass dishes – squalane as a lightweight skin-care oil
Ingredients

Σκουαλάνιο στα καλλυντικά: τι είναι;

Το σκουαλάνιο είναι η υδρογονωμένη, σταθερή μορφή του σκουαλενίου και ένα ελαφρύ μαλακτικό συστατικό. Μάθετε σε τι διαφέρει από το σκουαλένιο, από πού προέρχεται και σε ποιους τύπους επιδερμίδας τα...

Διαβάστε περισσότερα